Comfort-bg.net
Български English Начало Карта на сайта Контакт Вход 
НачалоЗа насАктуалноГалерияМагазиниПродуктиПартньориКаталозиКонтактиЕлектронен магазин
Начало
За нас
Актуално
Галерия
Магазини
+
Продукти
Партньори
+
Каталози
Контакти
Електронен магазин

     

Научете повече

     

Историята започва преди над 200 години, във времето, когато Алесандро Волта въвежда електрическата батерия. Две години по-късно, през 1802 г., английският химик сър Хъмфри Дейви използва такава батерия, за да раздели соли по начин, днес известен като електролиза, а през март същата година създава и първата нажежаема електрическа крушка, използвайки тънка платинена пластинка. Дейви подбира метала заради изключително високата му точка на топене. И въпреки че творението му не влиза в масово производство, именно той е пионерът, дал на света електрическата крушка. През 1879 г. американецът Томас Едисон, считан за един от най- плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име - 1093, пуска на пазара електрическата крушка. При нея електричеството протича през нагряваща се метална жичка, за да произведе светлина. Така едва 95% от консумираната енергия се превръщат в топлина и само - 5% в светлина.

  

  Светлината в ежедневния смисъл е субективното усещане, породено от възприемането на електромагнитно излъчване с дължина на вълната, която е видима за човешкото око. В по-общ научен и технически контекст светлината е самото електромагнитно излъчване, независимо от дължината на вълната.

Трите основни измерения на светлината (и на всяко електромагнитно излъчване) са яркост (възприемано от човешкото око като интензитет), дължина на вълната (или честота, възприемана от човешкото око като цвят) и поляризация (при нормални обстоятелства човешкото око не може да я регистрира).

Според съвременната физика светлината представлява вълново-корпускулярно лъчение, т.е едновременно се проявява като поток от частици (фотони), които могат например да избиват електрони (фотоелектричен ефект), а в друг случай се държат като вълна - наблюдават се явленията дифракция и интерференция. Скоростта на светлината във вакуум е теоретично най-голямата възможна скорост в природата, приблизително равна на 300 000 km/s.

 

 


ново:

ЗАПОВЯДАЙТЕ В НОВИЯ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР "КОМФОРТ"
гр. Стара Загора, ул.Калояновско шосе 12 (до Новотехпром)
_________________________

Каталог Globo Lighting Vision 7
 

_________________________


научете повече: